Κάθε χρόνο η Νικοφάρμ εισάγει στα κλουβιά της 1,5 εκατομμύριο γόνο, μέσου βάρους 2 γραμμαρίων, με σκοπό την πάχυνση, τη συσκευασία και την πώληση έτοιμου προϊόντος σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Το ιχθυοτροφείο βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Εύβοιας, 10 χιλιόμετρα μακριά από την Αιδηψό. Η μονάδα είναι μέσα στο δίαυλο των Ωρεών, όπου τα θαλάσσια ρεύματα ρέουν εξαιρετικά δυνατά, “αναγκάζοντας” συνεχώς τα ψάρια να οξυγονώνονται άριστα και να κινούνται συνέχεια. Αυτά τα στοιχεία παίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην απαράμιλλη γεύση και ποιότητα του ψαριού μας.

Η θερμοκρασία του νερού στην περιοχή παραμένει χαμηλά σε σχέση με άλλες θάλασσες, χωρίς να ξεπερνά το καλοκαίρι τους 26 βαθμούς. Επομένως, είναι εφικτή η εκτροφή ειδών που προτιμούν τις χαμηλότερες θερμοκρασίες, όπως το λαβράκι. Πέραν του συγκεκριμένου είδους, εκτρέφουμε ακόμη τρία είδη, τσιπούρα, κρανιό και φαγκρί.

Τα ψάρια μας αναπτύσσονται σε ευρύχωρα κλουβιά με καθαρά δίχτυα, ενώ ο αριθμός ψαριών ανά κυβικό μέτρο (ιχθυοπυκνότητα) είναι εξαιρετικά χαμηλός. Ως εκ τούτου, τα ψάρια μας μεγαλώνουν σαν να ζουν στην ανοιχτή θάλασσα.

Η διαδικασία της πάχυνσης των ιχθύων γίνεται στο φυσικό χρόνο ανάπτυξης των ψαριών, χωρίς βιασύνη. Η εκάστοτε παραγωγή ψαριών περνάει στα κλουβιά μας 18-24 μήνες, προτού καταλήξει στο πιάτο του καταναλωτή. Ως αποτελεσμα, η Νικοφάρμ είναι μια από τις ελάχιστες εταιρίες που καλλιεργούν ψάρι μακράς εκτροφής. Αυτό σημαίνει ότι παρόλο που τα ψάρια είναι έτοιμα στο εμπορεύσιμο μέγεθος δηλαδή 450 γρ. στους 14-18 μήνες η Νικοφάρμ αποφασίζει και κρατάει τα ψάρια στα κλουβιά της, άλλους 6 μήνες ακολουθώντας μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά. Αυτή η στρατηγική, η οποία είναι υψηλότερου κόστους για την εταιρία, έχει σαν αποτέλεσμα πιο νόστιμο, πιο υγιεινό, με λιγότερα λιπαρά, ψάρι και μεγαλύτερης διάρκειας ζωής ως προϊόν.

Στη διαδικασία της συσκευασίας, η Νικοφάρμ είναι πρωτοπόρος, διατηρώντας ένα σύγχρονο συσκευαστήριο 1.000 τ.μ., με όλα τα πιστοποιητικά που απαιτούνται (HACCP με αριθμό : GR 12S13 EEC).

Πιο συγκεκριμένα, το συσκευαστήριο βρίσκεται σε απόσταση 100 μέτρων από τα κλουβιά, έτσι τα ψάρια βρίσκονται από το νερό στο συσκευαστήριο μέσα σε μόλις 5 λεπτά. Ως εκ τούτου, μπορεί να διατηρηθεί η νεκρική ακαμψία του ψαριού και να είναι εφικτοί διαφορετικοί τρόποι συσκευασίας, όπως η «κούρμπα».

Μέσα σε μια ημέρα, περισσότεροι από 15 τόνοι ψαριών μπορούν να συσκευαστούν με όποιον τρόπο επιθυμεί ο πελάτης και να φυλαχτούν σε ψυγεία, ώσπου να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Σε ελάχιστες ώρες, το φρέσκο ψάρι μπορεί να φτάσει σε οποιοδήποτε λιμάνι της χώρας όπως του Πειραιά, της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας, σε όλες τις ιχθυόσκαλες, αλλά και στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για εξαγωγή με αερομεταφορά, μέσω ενός δικτύου συνεργατών.

Υπάρχει συνεχής παρακολούθηση της όλης διαδικασίας από το ευσυνείδητο προσωπικό μας, μιας ομάδας της οποίας ηγείται έμπειρος ιχθυολόγος. Στο ιχθυοτροφείο εργάζονται καθημερινώς ο Παύλος Νικολάου και ο γιος του, Χάρης, που δουλεύει μόνιμα μαζί του από το 2009, όταν και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Οι ιχθυοκαλλιέργειες Νικοφάρμ δίνουν έμφαση στην ποιότητα του ψαριού διατηρώντας την πάντα σταθερή, σε κάθε φορτίο/  παραγγελία που αποστέλλεται, επιβεβαιώνοντας τη σχέση εμπιστοσύνης και αμοιβαίας εκτίμησης, που έχει χτίσει με τους πελάτες / συνεργάτες τους, όλα αυτά τα χρόνια.